WINNICE CZAJKOWSKI

z pokory do ziemi i vinifer

Winnice Czajkowski to niekonwencjonalny i niezwykle odważny projekt, którego zadaniem jest tworzenie wysokiej jakości win butikowych. To koncepcja tworzenia win bez kompromisów.

W mojej rodzinie świadomość wina towarzyszyła nam od pokoleń. Począwszy od pradziadka Jana, który mieszkając na węgierskim winnym szlaku sprowadzał wino z Węgier i zaopatrywał lokalne dwory.

Miłość do wina i nalewek  po Janie odziedziczył jego syn i wnuk – mój tato. Od kiedy pamiętam na naszym rodzinnym stole gościło wino i szlachetne nalewki własnej produkcji.

Moja osobista przygoda z winiarstwem rozpoczęła się już w latach dziewięćdziesiątych, kiedy to po raz pierwszy, zupełnie przez przypadek, odwiedziłem winnice w Toskanii.

Piękno natury oraz wyśmienite wino spowodowało, że coś zmieniło się w moim życiu.  Od tego momentu zacząłem interesować się wytwarzaniem wina, a każdą wolną chwilę poświęcam na zgłębianie wiedzy w tym zakresie podróżując praktycznie przez wszystkie kontynenty świata.

Bez względu czy była to Australia, Europa, Argentyna, RPA czy Stany Zjednoczone widziałem tę samą pasję i miłość w oczach winiarzy do swojego terroir i wina.

Pracując pod okiem Garego Baumgartena w Winnicy Anthoniuj Rupert w RPA zgłębiałem tajniki winifikacji.

Przez te wszystkie moje podróże, niezliczone godziny spędzone na rozmowach i pracy ramię w ramię z światowej klasy winiarzami uświadomiłem sobie, iż jestem gotów założyć własną winnicę.

Dzięki pomocy moich włoskich przyjaciół, którzy pomogli mi w doborze sadzonek, w 2010 roku powstała winnica tarasowa na wysokości 258 m n.p.m w Krośnie. Zagościły na niej prawdziwie orientalne jak na ówczesne czasy odmiany – Sauvignon Blanc i Chardonnay.

Doświetlony południowy stok, bezpośrednio nad brzegiem rzeki Wisłok stworzył doskonały mikroklimat dla zasadzonych na nim Vitis Vinifera,  a urodzajne mady powstałe z nanosów rzecznych idealnie przypadły do gustu roślinom. Dzięki ręcznej pielęgnacji oraz wyjątkowemu terroir winnicy, powstają wykwintne wina o olbrzymiej głębi.

Po 3 latach poszukiwań siedliska  powstała moja druga winnica położona w Łękach Dukielskich na wysokości 329 m n.p.m.

Południowy stok w malowniczej otulinie leśnej, w połączeniu z piaskowcem i glebą gliniastą powoduje, iż wina z tej winnicy wyróżniają się wyższym ekstraktem oraz doskonałym balansem kwasowości a także posiadają wysoki potencjał do dojrzewania. Idealnie rośnie tutaj Cabernet Franc, Cabernet Cortis, Zweigelt oraz Chardonnay.

Po 8 latach pracy z winną latoroślą i niemalże tylu samo lat poszukiwań kolejnego terroir, założyłem winnicę w miejscowości Podniebyle.

Na wysokości 289 m n.p.m na południowym i południowo zachodnim stoku o nachyleniu 13% zagościły najszlachetniejsze odmiany winorośli. Urodzajne gleby lessowe w połączeniu z marglami i łupkami tworzą nie tylko doskonałe warunki do prawidłowego wzrostu i owocowania, ale przede wszystkim dają niepowtarzalny smak, aromat i strukturę wina.

Przy współpracy z najlepszymi światowymi enologami skrupulatnie dobraliśmy szczepy do naszego terroir. Już na samym początku podjęliśmy niezwykle odważne decyzje odnośnie nasadzenia winncy. Postawiliśmy na najszlachetniejsze odmiany Vitis Vinifera z najlepszych światowych szkółek francuskich ,  włoskich, i niemieckich. Sadzonki Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Cabernet i Merlot pochodzą z  Bordeaux, Chardonnay to oczywiście Włochy, a jeśli Riesling to tylko najlepszy z Niemiec.

Decydując się na najszlachetniejsze odmiany, zdawaliśmy sobie sprawę , że ryzyko oraz koszty związane z pielęgnacją i plennością tych szczepów w warunkach Polskich jest ogromne, ale bez jego podjęcia nasz projekt nie miałby szans na powodzenie.

Najbardziej chciałbym podziękować Thieremu Gasco  z domu szampańskiego Pomery- Vranken,  wieloletniemu prezesowi Stowarzyszenia Enologów Francji, bez którego pomocy nie udałoby mi się tego wszystkiego zorganizować. To właśnie on nauczył mnie do perfekcji wykorzystywać potencjał mojego terroir. Nieustannie wspiera mnie swą wiedza i doświadczeniem na każdym etapie winifikacji.

Wspólnie wypracowaliśmy 6 etapowy proces selekcji gron Grand Selection, wprowadziliśmy szereg standardów rodem z Bordeaux, a także wybraliśmy najbardziej odpowiednie do naszych win  beczki Terresaund i Seguin Moreau.

Opieka nad naszymi winnicami ze względu na Vitis Vinifera wymaga nie tylko szerokiej wiedzy, ale przede wszystkim doświadczenia w ich prowadzeniu. Udało mi się zbudować wspaniały zespół, który to nabywał doświadczenie pracując w najlepszych domach winiarskich Francji, Włoch i Niemiec. Dzięki ich wiedzy, doświadczeniu i sercu oddanemu winnicom mogę spać spokojnie.

Do grona osób, które mają istotny wpływ na mój projekt należy najlepszy polski enolog Piotr Stopczyński, Prezes Enologów Czeskich dr Mojmir Baron oraz Marcello Vaona z winnicy Novaia Valpolicella. To właśnie tych osobom chciałbym gorąco podziękować.